Менський зоопарк - одна з перлин Чернігівщини

 Одною із чудових окрас Чернігівщини є Менський зоологічний парк загальнодержавного значення, розташований в самісінькому центрі міста Мена.

   Свою історію Менський зоопарк починає з 1977 року, коли за ініціативою районної ради було виділено земельну ділянку площею 3,3 га. та розпочато її благоустрій під зоопарк.

   Першими мешканцями зоопарку були вовки, косулі, лисиці. А згодом завозилися тварини із різних куточків колишнього СРСР - це були ведмеді, олені та різні птахи.

   Станом на 01.08.2019 в колекції зоопарку утримується 980 особин 146-ти видів тварин, в тому числі по відділах:

1.    Відділ птахів та приматів – 526 особин 51-го виду;

2.    Копитний відділ – 88 особин 26 видів;

3.    Хижий відділ – 366 особина 69 видів.

   З них 7 видів занесено до Червоної книги України та 30 видів занесених до Міжнародної Червоної книги.

            

   Зоопарк є природоохоронною культурно-освітньою та науково-дослідною установою. Створений з метою організації екологічної освітньо-виховної роботи, формування експозицій рідкісних, екзотичних та місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ розведення її представників у неволі та повернення їх до природного середовища.

   08.08.19 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області було проведено планову перевірку Менського зоопарку, в ході якої було виявлено певні недоліки в галузі охорони навколишнього природного середовища , а саме: на об’єкті не розроблено план спеціальних заходів щодо охорони атмосферного повітря на випадок виникнення надзвичайних ситуацій; не забезпечено ведення первинного поточного обліку кількості, типу і складу відходів, що утворюються в результаті діяльності в журналі встановленого зразку (форми № 1-ВТ).   

   Слід зазначити, під час проведення перевірки, утримання та самі тварини знаходилися в належному стані.

             

    Прикро усвідомлювати те, що на сьогоднішній день тваринам безпечніше в зоопарку, аніж в своєму середовищі існування. Все це через те, що саме людина завдає найбільшої шкоди флорі та фауні. Тому важливо пам’ятати, що кожен наш крок чи дія можуть нести за собою негативні наслідки.

                                   Збережімо природу разом!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці