«NO BURN! NO BURRY!» - «НЕ СПАЛЮВАТИ, НЕ ЗАХОРОНЯТИ!»

На сьогодні є  три найбільш масштабні проблеми забруднення довкілля Чернігівщини -  це викидання в природу поліетилену, пластика та іншого небезпечного сміття, спалювання побутових відходів та брак знань у місцевих жителів. Це типові проблеми поводження з відходами з котрими треба боротися постійно.

Забруднення довкілля відходами відбувається завдяки несвідомості, необізнаності та байдужості  громадян. Зараз для жителів українських сіл та міст у більшості випадків сміття — це «не проблема, зовсім». Виніс у ліс, жбурнув у річку, і нема про що говорити. Одним із прикладів чого є нещодавнє  виявлення несанкціонованого розміщення відходів під час проведення заходу державного нагляду (контролю)інспекторами  Держекоінспекції у Чернігівській області спільно з працівниками Служби автомобільних доріг у Чернігівській області та співробітниками поліції, на автодорогах Чернігівщини, а саме: Р-56 «Чернігів-Пакуль-КПП «Славутич»-Чорнобиль»  та М-01 «Київ-Чернігів-Нові Яриловичі», на зупинках громадського транспорту «Дніпровське» та «Сокирин». 


 Щоб усвідомити, що це не правильно і що це шкодить, вже тут і зараз, особливо спалювання, — потрібні знання, свідомість, інформація, навчання.

Щоб  абсолютно не смітити у сучасному світі практично нереально, але зменшити кількість непотребу досить легко. Наприклад, Концепція Zero Waste («Нуль відходів») пропонує кілька простих правил, слідуючи яким, можна наблизитися до екологічного життя — так звані 5R:

1. REFUSE — відмовся від непотрібного;

2. REDUCE — скорочуй споживання;

3. REUSE — використовуй повторно/ремонтуй;

4. RECYCLE — сортуй та відправляй на переробку вторсировину;

5. ROT — компостуй органічні відходи.


       

Концепція Zero Waste починається з відмови від непотрібного, емоційних покупок, звички користуватися тим, що вже маєш. Варто просто замінити всі одноразові предмети на речі багаторазового використання, полагодити зламане та знайти призначення для всіх наявних у домі речей, органіку компостувати, а вторсировину здавати на переробку.


Перша сходинка – це «спочатку треба зробити так, щоби вважати сміття цінністю». В Україні є  подібні проекти, наприклад «Дорогоцінний пластик» (лавочки з пластику), тощо. (фото додається) Захоронення сміття – остання сходинка у пріоритетах поводження з відходами. Для прикладу, Польща захоронює на сміттєзвалищах близько 44% побутових відходів, Швеція — лише 0,8%, у той час як Україна на сьогодні близько 94% усіх побутових відходів відправляє на сміттєзвалища.

Для покращення і збереження довкілляДержавна екологічна інспекція  Для Слоганом ініціативи «Нуль відходів» (Zero waste) є «No Burn! No Burry!»  - «Не спалити, не захоронити!»   - пропонуємо долучитися  та підтримувати постійно.

                

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці