ЗАБОРОНЕНІ ЗНАРЯДДЯ ЛОВУ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ

У ході проведення заходів державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства, на водоймах Чернігівщини все частіше  виявляються  порушення «Правил любительського та спортивного рибальства». Зокрема, найбільш розповсюдженими забороненими знаряддями та способами вилову водних біоресурсів є:

сітка «одностінна» або «зяберна»; сітка «поріжна» або «порожева; «доріжка»; інші ставні сітки («тристінки», «путанки»); промислові відціжувальні знаряддя лову («неводи», «бредні», «волокуші» тощо); «ятір» або «нерет», «жак»; «павук; «парашут»; «топтуха»; «ковбеха»; «екран» або «телевізор»; «косинка»; «ості» або «острога»; «драч» або «драк»; електричні пристрої («електролови», «сомолови» та ін.)

Використання заборонених знарядь лову є грубим порушенням правил рибальства за яке передбачена адміністративна відповідальність згідно ч. 4 ст. 85 КУпАП. Санкція даної статті тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів.


            Крім того, Інспекція нагадує, що існують обмеження на любительський лов риби вудками усіх видів та спінінгом. На  водоймах загального користування дозволено рибалити із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку. На водоймах, де впроваджене платне рибальство - не більше десяти гачків на рибалку.

          Також, що в період з 15 серпня по 15 вересня на водоймах Чернігівської області встановлено заборону на будь-який лов раків під час їх другої линьки. За дане порушення настає адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає рибалок, не порушувати та дотримуватися чинного природоохоронного законодавства при здійсненні любительського чи промислового лову та нагадує про дотримання «Правила промислового рибальства в рибогосподарських водних об’єктах України» та відповідно додержання вимог природоохоронного законодавства на водних плесах в тому числі і об’єктах природно-заповідного фонду.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці