«РАЙСЬКИЙ КУТОЧОК» В МЕЖАХ ЧЕРНІГОВА

Напевно, всім  жителям  Чернігова відомо, що у північно-східній частині міста розташована історична місцевість, природно-заповідна установа - регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», площею 168,7 га. Територія РЛП «Ялівщина» є сприятливою для розвитку екологічного туризму на розроблених науково - пізнавальних маршрутах, для екскурсійної діяльності та проведенню роботи з екологічного виховання. Також, «Ялівщина» є одним з найулюбленіших місць відпочинку мешканців та гостей міста у різні пори року, її територія має виключне значення як осередок збереженої природи в міській зоні Чернігова. Але, мабуть, не всі знають, що в глибині лісової зони регіонального ландшафтного парку знаходиться навчально-наукова станція - структурний підрозділ Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка та агробіостанції обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді, які є унікальним явищем на Лівобережному Поліссі України, куди і завітав на екскурсію та глибокого ознайомлення колектив Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, яку провів Юрій Карпенко –  завідувач кафедри екології та охорони природи, кандидат біологічних наук, доцент.


       

          Тут поєднується навчальна діяльність, наукові дослідження та вирощування рідкісних аборигенних, екзотичних і корисних інтродукованих видів (переселених), впроваджуються нові агротехнічні принципи догляду за рослинами, розробляються методики вирощування корисних, рідкісних видів рослин, які занесені до Червоної книги України.


Навчально-наукова станція є своєрідним ботанічним садом. На її площі, яка розділена на відповідні зони красується близько 250 видів природної та штучної флори, нехарактерної для Чернігівщини. Є тут навіть власний коніферетум, або колекція яка складається з 50 видів хвойних рослин.

Крім того, прогулюючись стежками дослідницької станції можна побачити, що окрім рослин є багато різновидів птахів (диких, свійських та декоративних).


Сьогодні, в час глобальних кліматичних змін, які людство може спостерігати, важливим фактором для всіх нас є збереження різноманітності флори та фауни з притаманною їй унікальністю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці