СОРТУЙ! ЗДАВАЙ! ЗАРОБЛЯЙ! Для чого необхідно сортувати сміття та побутові відходи?

1. Зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Будь-яка річ з часом стає відходом. Проте у виробництві нових речей можна частково або повністю використовувати матеріали зі старих виробів, таким чином зменшуючи загальну кількість відходів. При цьому знизиться вплив на довкілля, оскільки менше нової сировини необхідно буде виробляти.

2. Усунення небезпеки для людини та навколишнього середовища. Токсичні відходи можуть забруднювати повітря, грунти, поверхневі та підземні води. Тому при поводженні з небезпечними відходами необхідно приймати більш жорсткі природоохоронні заходи.

3. Можливість багаторазового використання відходів. Більшу частину побутових відходів складає тара, яку можна переробити і використовувати наново.


4. Зменшення накопичених відходів, які псують наше здоров’я. Стан здоров’я населення залежить від багатьох факторів, найважливішими з яких є економічні та генетичні. Погіршення економічного стану в країні та зростаюче забруднення довкілля призводить до підвищення рівня захворювань населення, таких як алергія, захворювання верхніх дихальних шляхів, патології вагітності й пологів, зростає кількість дітей з уродженими хворобами, а також високою часткою загострення хронічних захворювань і виникнення злоякісних новоутворень, пов’язаних з впливом хімічних канцерогенів.


Утилізувати зібрану склотару, макулатуру або інші відходи, отримуючи за це кошти, зараз не проблема. Для цього в Чернігові працюють десятки пунктів прийому вторсировини.

Щоб зорієнтувати містян, де такі пункти діють в Чернігові, управління ЖКГ міськради розробило спеціальну карту-схему. Тут же відмічені і пункти, де приймають відпрацьовані батарейки, ртутні лампи та термометри.

На карті умовними позначками (різнокольоровими кружечками) позначені всі офіційні пункти прийому з зазначенням їх адрес. Додається коротка інформація щодо вартості вторсировини на пунктах, а також особливості сортування та утилізації сміття із користю.


Слід відмітити, що відходи, зібрані роздільно, не тільки збережуть довкілля, а й перетворяться у ресурси. Приміром, вартість 1 кг ПЕТ-пляшок зараз сягає від 2 до 4 грн, макулатури - від 1,5 до 2,3 грн.

В свою чергу, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області та фахівці управління ЖКГ сподіваються, що така мапа дозволить залучити якомога більше людей до роздільного збирання сміття, адже саме це допоможе стати нам на крок ближче до життя в чистому та безпечному середовищі.

За детальною інформацією можна перейти за посиланням https://chernigiv-rada.gov.ua/news/id-311/


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці