Про заходи державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства, проведених Держекоінспекцією у Чернігівській області під час відкриття полювання на хутрових звірів 02.11.2019.

02 листопада 2019 року на території області офіційно відкрито полювання на хутрових звірів (зайця, лисицю, єнотоподібну собаку та вовка). Перелік дозволених для полювання видів, а також порядок полювання визначені відповідними наказами користувачів мисливських угідь. В зв’язку з цим Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведено ряд заходів державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства.

Так, 02-03 листопада 2019 проведені заходи державного нагляду (контролю) у Чернігівському, Ніжинському, Куликівському районах області. Мисливцям наголошено на безумовному дотриманні правил техніки безпеки та вимог природоохоронного законодавства. Попри широку роз’яснювальну роботу, виявлено 2 факти порушення правил полювання, а саме полювання без документів, передбачених ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». На порушників складені адміністративні протоколи по ч. 1 ст. 85 КУпАП та накладені штрафи.

Але не обійшлося в цей день і без зухвалого та цинічного випадку, що стався на території мисливських угідь ДП «Борзнянський лісгосп» поблизу с.Омбиш Борзнянського району Чернігівської області. Там пострілами з рушниць невстановлених «нелюдів-браконьєрів» вбито молодого самця лося європейського - виду, занесеного до Червоної книги України, та ймовірно смертельно поранено ще одного. На місце події виїхали бригади ДП «Борзнянський лісгосп» та ДП «Ніжинський лісгосп», громадські інспектори з охорони довкілля Чернігівської області, викликано слідчо-оперативну групу Борзнянського ВП ГУНП. За даним фактом браконьєрства поліцією порушено кримінальне провадження.

Наразі, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області надіслані листи до Борзнянського відділення поліції Бахмацького ВП ГУНП в Чернігівській області та до ДП «Борзнянський лісгосп» щодо надання всієї наявної інформації по даному факту для забезпечення своєчасного вжиття заходів реагування.

Дії подібних «нелюдів» аж ніяк не сприяють збільшенню поголів’я цих тварин на території нашої області та суттєво підривають авторитет усіх, навіть «законних», мисливців у суспільстві. Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській вкотре наголошує на дотриманні  вимог природоохоронного законодавства, і, закликає всіх громадян до самосвідомості, поваги та дбайливого ставлення до природи рідного краю. В разі виявлення фактів порушення природоохоронного законодавства, просимо повідомляти Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області за телефонами 677-769, 651-362 або поліцію через лінію «102». 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці