Аналітична довідка щодо звернень громадян, отриманих Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області за 10 місяців поточного року

На виконання Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення  до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”, Закону України “Про звернення громадян”, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області організовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до її компетенції, виявляє та усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг.                                                                                                                                                      

За 10 місяців 2019 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області отримано 278 звернень від громадян, у тому числі 31 колективне. Всі звернення громадян відповідно до Закону України “Про звернення громадян” розглянуто у визначені терміни від дня їх надходження, а ті, що не потребували додаткового вивчення - невідкладно.

Щодо тематики питань, піднятих у зверненнях: 33 - щодо збереження рослинного світу та незаконного знесення зелених насаджень,  138 – щодо поводження з відходами, 17 – про земельні ресурси, 42 – щодо можливого забруднення атмосферного повітря, 21 – щодо збереження водних об'єктів; 9 - щодо охорони території природно-заповідного фонду, 5 - звернення щодо поводження з тваринним світом і водними біоресурсами, та 13 - звернення громадян, які звертаються за інформацією щодо екологічного стану області та щодо роз’яснень з різних екологічних питань.

Найчастіше звернення стосувалися порушень вимог Законів України «Про відходи», «Про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря» та   “Про рослинний світ”. 


За порушення, виявлені під час розгляду звернень громадян, порушників притягнуто до адмінвідповідальності, у деяких випадках розраховано збитки за заподіяну державі шкоду в результаті порушення вимог природоохоронного законодавства.

Для зменшення порушень та відповідно скарг громадян Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проводиться державні заходи нагляду (контролю) спільно з громадськими інспекторами з охорони довкілля, по виявленню можливих порушень. Також здійснюються  роз’яснювальні співбесіди з громадськістю та  опубліковуються матеріали у ЗМІ, щодо недопущення порушень, які завдають шкоду довкіллю та здоров’ю людей, надаються приписи головам обласних та районних органів місцевого самоврядування, керівникам підприємств щодо дотримання  ними вимог природоохоронного законодавства.


Слід зазначити, що до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області надходять звернення  від народних депутатів, які опікуються питанням охорони навколишнього природного середовища, а саме - поводження з відходами та вирубки зелених насаджень, охорони об’єктів природно-заповідного фонду.

        На всі питання, підняті у зверненнях, надано вичерпні відповіді з щирою подякою за активну громадську позицію в питаннях охорони та збереження довкілля. Завдяки професійним діям інспекторського складу та звичці працювати з повною віддачею – всі звернення розглядаються вчасно, без порушення термінів.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці