#ПакетНЕпотрібен

З кожним роком використання одноразових пластикових пакетів зростає. Кожен українець використовує в рік приблизно 500 пластикових пакетів. Водночас, середньостатистичний громадянин ЄС використовує 191 поліетиленовий пакет, при тому, що менше 6% з них зазнають вторинної переробки.

Кожен з нас має розуміти те, що використовуючи пакети, ми завдаємо шкоду не лише своєму здоров’ю, а й природі.

Зазначимо, що за різними підрахунками для розпаду одного поліетиленового пакету потрібно 100 років. При цьому, в середньому людина використовує його лише 20 хвилин.

Цікавий факт: Перший пакет із пластику був зроблений в 1957 році в США, очевидно, жоден з поліетиленових пакетів ще не розклався до кінця.

На сьогоднішній день вже близько 40 країн світу обмежили або повністю заборонили використання поліетилену.

Повністю відмовилися від пакетів: Ефіопія, Кенія, Уганда, Руанда, Камерун, Бангладеш, Сінгапур, Індія, Франція, Тайвань та інші.

Деякі країни використовують обмеження і податкові важелі: Китай, В’єтнам, Ізраїль, Данія, Ірландія, Чехія, Австрія, Швейцарія, Іспанія, Естонія і ряд інших.

Станом на сьогодні Україна на шляху заборони неекологічних пакетів.

Парламент прийняв за основу проект Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів, товщиною до 50 мкм (від пакетів «майок» до пакетів більш міцного поліетиленового рукава з петлевою ручкою, які витримують вагу 15-20 кг), на території України. За відповідне рішення проголосували 365 народних депутатів. Законопроектом  забороняється з 1 січня 2022 року розповсюджувати пластикові пакети в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства. Мінекоенерго підтримує прийняття у першому читанні законопроекту, адже він є частиною формування екоповедінки та дозволить зменшити забруднення довкілля. Прийшов час і вам сказати #ПакетНЕпотрібен.


При проведені заходів державного нагляду (контролю) Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області підприємств, що займаються виробництвом та продажем продуктів харчування, інспекторами наголошується керівникам на застосуванні пакувальних матеріалів з екологічно безпечної сировини. Також, проводяться заходи по супермаркетах міста Чернігова, в яких запропоновано управлінню магазинів більш активно продавати Екосумки з тканини чи паперу, проведено уроки для діток шкільного та дошкільного віку.

Важливо пам’ятати – майбутнє нашої планети залежить від кожного з нас!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці