Максимум заходів, щоб запровадити електронний облік деревини з 1 лютого 2020 року

У грудні минулого року Кабмін прийняв постанову, що передбачає обов'язковий електронний облік деревини. Передбачається, що запровадження такої системи унеможливить легалізацію незаконно заготовлених лісоматеріалів через фальсифікацію документів про походження.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук визначив термін, коли має запрацювати єдина державна система для всіх лісокористувачів — 1 лютого 2020 року.

Для виконання доручення Уряду у приміщенні Чернігівської обласної державної адміністрації відбулася робоча нарада під головуванням  заступника голови Чернігівської ОДА Олександра Савченко. На нараді були присутні представники лісогосподарських підприємств області та Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

Варто зазначити, що всі державні лісогосподарські підприємства, що діють на території області (їх всього 12) та охоплюють більше половини земель лісового фонду Чернігівщини, мають електронний облік деревини з 2012 року.

На сьогодні тільки Чернігівський військовий лісгосп користується таким обліком з 1 листопада минулого року. Натомість усі інші лісокористувачі, як комунальні, так і приватні підприємства, досі не запровадили централізовану систему обліку деревини (в тому числі і комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» обласної ради, яке об’єднує 18 дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств).

Представники лісгоспів, які не користуються централізованою системою обліку деревини, погодились, що такий облік лісоматеріалів необхідний.

— Нині маємо розробити алгоритм першочергових дій щодо впровадження електронного обігу деревини з 1 лютого цього року. Вимога Уряду чітка — кожен лісгосп має працювати легально і відкрито, — наголосив заступник голови ОДА і додав, що необхідно знайти джерела фінансування задля запровадження системи. Слід долучити об’єднані громади та потенційних орендарів лісових масивів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці