До уваги містян та жителів області!

Стартувала Всеукраїнська екологічна акція «Первоцвіт», що проводиться в області з метою попередження випадків незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України №59 від 17 лютого 2020 року інспекторами екологічної інспекції у Чернігівській області  вживатимуться заходи державного нагляду (контролю) щодо збереження рідкісних первоцвітів. Так, при виявленні порушень природоохоронного законодавства в частині незаконного збору, заготівлі рідкісних та зникаючих квітучих рослин інспектори складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення та передаватимуть їх до суду. Не оминуть відповідальності й торговці первоцвітами.

Зауважимо, що відповідно до ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Незаконне збирання рослин в межах територій та обєктів природно-заповідного фонду каратиметься штрафом від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів (ст.91 КУпАП). Знищення рослин, занесених до Червоної книги, - штрафом від 340 до 510 гривень та подальшою їх конфіскацією (ст.90 КУпАП). Окрім того, правопорушник зобовязаний буде сплатити збитки. Наприклад, за кожну зірвану рослину підсніжника звичайного, цибулі ведмежої чи сону розкритого сума збитків становить 62 гривні.

Прикро, але в найбільшій кількості знищуються саме рослини, занесені до Червоної книги: цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний (звичайний), сон лучний  (чорніючий), сон розкритий (сон-трава) та ін. Всі вони  переважно зростають на територіях та обєктах природно-заповідного фонду. А люди знищують дари природи, навіть не замислюючись над наслідками, завдаючи руйнівної шкоди навколишньому середовищу.

Тож, якщо ти людина, добре подумай про свій вчинок і збережи природу для краси!




ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці