У Чернігівській ОДА обговорили стан водних ресурсів області

12 березня 2020 року в Чернігівській обласній державній адміністрації відбулось засідання комісії з питань управління водними ресурсами та розвитку водного господарства.

Відкрив засідання заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко, який наголосив на важливості консолідації зусиль усіх дотичних структур, які контролюють стан водних ресурсів області.

На початку зустрічі фахівці обговорили питання дотримання земле- та водокористувачами природоохоронного законодавства при здійсненні господарської діяльності, зокрема, на землях водного фонду, у водоохоронних зонах (заплави річок) та в прибережних захисних смугах. Моніторинг Деснянського басейнового управління водних ресурсів засвідчив наявність порушень у цій сфері.

Окрім того, було визначено, що високий рівень сільськогосподарського використання земель призводить до порушення екологічно збалансованого співвідношення між сільськогосподарськими угіддями, лісами та водоймами, що  негативно впливає на стійкість агроландшафтів.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба звернула увагу присутніх на проблемні питання у сфері спеціального водокористування, зокрема здійснення забору води без спеціальних дозволів, а також на не дотримання вимог дозвільної документації.

«Проблема станом на сьогодні – відсутність дозволів на спецводокористування. Тільки за 2019 рік екологічною інспекцією області пред’явлено 63 претензії суб’єктам господарювання за відсутність відповідних дозволів, на суму близько 330 тисяч гривень» - зазначила очільниця екоінспекції Чернігівщини.

Начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Юлія Крихта доповіла про розорювання земель водоохоронних зон і прибережних захисних смуг на території Чернігівської області.

Також, представники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області повідомили про проведення більше 400 перевірок на предмет дотримання суб’єктами господарювання вимог водного законодавства.

Говорили також присутні про умови, що призводять до появи безгосподарських артезіанських свердловин, необхідність щодо визначення шляхів недопущення збільшення їх кількості. Не оминули питань паспортизації та здачі в оренду водних обєктів.

За результатами засідання усі дотичні структури та органи місцевого самоврядування отримають відповідні рекомендації.









 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці