Заборона пластикових пакетів – коли очікувати?

Загальновідомий факт – пластик шкодить довкіллю. Пластикові вироби забруднюють навколишнє природне середовище, засмічують річки та водойми, страждають представники флори і фауни.  Але важливо розуміти й те, якої шкоди пластик завдає самій людині. Адже, поліетилен токсичний і може викликати різні захворювання. Так, є поліетилен, який призначений для харчової промисловості, але й він опинившись на смітнику, накопичується у природі та руйнує живі організми.

Саме тому, в листопаді 2019 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який передбачає заборону продажу в торгівельних та ресторанних закладах тонких пластикових пакетів.

Заборони, зокрема, розповсюджуватимуться на надлегкі, легкі та оксорозкладні пластикові пакети. При цьому обмеження не стосуватимуться біорозкладних пластикових пакетів, надлегких пластикових пакетів шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначених для пакування та чи транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів,  льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

Працівникам роздрібної торгівлі та об’єктів ресторанного господарства також заборонятиметься будь-яким чином схиляти споживачів до придбання пластикових пакетів.

Що ж до відповідальності, то для суб’єктів господарювання, що розповсюджуватимуть надлегкі та легкі пластикові пакети, парламентарі передбачили штрафні санкції у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 до 3400 гривень), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 до 8500 гривень).

Також законопроектом 2051-1 народні депутати пропонують запровадити обов'язкове маркування біорозкладаних пакетів.Так, на пластикові пакети, що відповідають встановленим національним стандартом ДСТУ EN 13432:2015 вимогам до біорозкладних пластикових пакетів, наноситиметься відповідне маркування. Маркуванню підлягатиме кожен окремий пластиковий пакет.

Планується, що відповідні новації набудуть чинності з 1 січня 2022 року.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці