Природні екосистеми Чернігівщини горять через людську безвідповідальність

Право на безпечне для життя та здоровя довкілля закріплено в Основному Законі нашої держави. Це право є одним з основних екологічних прав людини – правом на екологічну безпеку. Разом з тим, Конституція визначає й обовязок, який має неабияке значення для охорони довкілля, використання та відновлення природних ресурсів – не завдавати шкоди природі!

На жаль, на сьогодні люди не зважають на існуючі застереження і заборони, порушують законодавчі норми щодо збереження природного середовища. З весняним сонечком збільшуються випадки випалювання рослинних решток і сухої трави.

Від людської безвідповідальності страждає навколишня екосистема: горять ліси і торфовища. Спалювання сміття і сухої рослинності спричиняє пожежі і на відкритих територіях, у житлових масивах, призводячи до трагічних наслідків – гинуть люди.

Так, за минулу добу ліквідовано 26 пожеж сухої трави та сміття на відкритих територіях:  біля с. Новоселівка Чернігівського р-ну, с. Петрівка Сновського р-ну, с. Риботин Коропського р-ну, с. Пилипча Ріпкиського р-ну, с. Дебреве Носівського р-ну, с. Плехтіївка Ріпкинського р-ну, с. Рижики Чернігівського р-ну, с. Миколаївка Борзнянського р-ну, с. Єрків Козелецького р-ну, с. Осовець Бобровицького р-ну, с. Смяч Сновського р-ну, с. Прохорів Чернігівського р-ну, смт Варва, смт Сосниця, м. Остер Козелецького р-ну, м.Корюківка, а також пожежі в містах Ніжин, Новгород-Сіверський, Чернігів та Сновську.

Три пожежі в лісових масивах. Зокрема, біля с. Кучинівка Сновського району на території лісового масиву "Щорського лісництва" ДП "Корюківський лісгосп"  (площа 13,6 га);   біля с. Старий Білоус Чернігівського району -  на території лісового масиву ДП "Чернігівське лісове господарство"  (площа 0,05 га).

 Триває гасіння пожежі, що сталася біля с. Сорокошичі Козелецького району на території лісового масиву ДП "Чернігівський військовий лісгосп".  Пожежа сталася настилу в лісі,  спостерігаються окремі осередки горіння на загальній площі близько 140 га. Причина та збиток встановлюються.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає громадян бути обережними у поводженні з вогнем, дотримуватися пожежної безпеки і не створювати загроз для навколишнього природного середовища.

Памятайте, що суха рослинність горить дуже швидко, особливо у повітряну погоду. Навіть незначне загорання може стати причиною масштабних пожеж!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці