Відмерла деревина – важливий компонент лісових масивів

У природному стані будь-який ліс – це система складових, що забезпечують життєдіяльність певних мікроорганізмів, збереження лісової фауни, середовища існування багатьох видів рослин.

Дерева, грунтовий покрив, галявини – це ті компоненти, що формують  лісову систему  та забезпечують постійне її відтворення. Однак, мало хто знає, що не менш важливим елементом природних екосистем є мертва деревина.

Іншими словами – це сухостій, засохлі гілки, повалені дерева. Це деревні рослини або їх частини на різних стадіях розкладу, лежачі відмерлі дерева, фрагменти стовбурів, коренів, пнів тощо.

І якщо для людини, це «мертві» частки деревини, то для більшості видів лишайників, грибів, судинних рослин, тварин – це субстрат, що є джерелом для існування, харчування і навіть розмноження. У сухих і мертвих деревах, хмизі, коренях старих пнів мешкають багато видів Червонокнижних представників: кажанижуки-відлюдники,  мідянки та ін.  

Мертва деревина є важливим компонентом лісових масивів. Так, до прикладу, в корінних темнохвойних лісах з густим надґрунтовим покривом з великих лісових трав, сходи ялини або ялиці практично не мають шансів вижити на поверхні ґрунту (занадто мало світла проникає до поверхні через густий травяний покрив). Тож, відмерлі дерева відкривають простір для сонячного світла, служать субстратом для відновлення інших дерев. Розкладаючись вони забезпечують молоді насадження необхідними мінералами для живлення,  а в літній сезон утримують вологу в грунті.

Не можна забувати про надзвичайну роль мертвої деревини у вуглецевому балансі лісових екосистем. Оскільки кількість кисню, що виділяється лісом в атмосферу, безпосередньо пов'язана з кількістю органічної речовини, що накопичується в лісовій екосистемі, і роль мертвої деревини у загальному вуглецевому балансі екосистеми дуже велика.

Як бачимо, мертва деревина дійсно відіграє важливу роль для життя природних лісових екосистем. Повне її зникнення може негативно вплинути та навіть змінити склад живих організмів, призвести до зникнення багатьох з них. Тож, важливо знати про природні процеси та дбати про збереження природних скарбів! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці