21 травня – День вишиванки!

Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Етнічне вбрання використовується українцями не лише у гардеробі, але й сприймається як своєрідний оберіг, символ державності та національної краси!

Узори вишивок відтворюють на полотні унікальні символи, знаки, коди цілих поколінь.  Через кольори, лінії та візерунки передаються таємні знання, традиції, культурні цінності.

Українська сорочка – невід’ємний атрибут нашої нації, що різниться техніками, орнаментальними мотивами, характерними для різних регіонів нашої області.

З історії: у Козелецькому повіті,  жінки носили довгі сорочки. Брали два полотнища зшивaли, зверху пришивали два прямокутні полики, до яких пришивали призбирані рукава. Святкові сорочки шили з крамного полотна. Виріз обшивали вишитою смужкою або купленою тасьмою. Вишивали білими нитками технікою настилування, інколи червоними. Використовували узори та мережки: метелик, прутик й інші.

Орнаментова вишивка символізувала дерево життя, природні символи стихій, плодючість землі. Використовували також символи чистоти й духовності. Давні зразки вишитих рушників із символами шевронів були знайдені на нашій землі.

Як бачимо історія вишиванки цікава своїми відкриттями, а  яскраве вишите вбрання не втрачає своєї актуальності й на сьогодні. Тож, давайте разом відроджувати українські традиції, шанувати національний колорит!

Вітаємо зі святом і нехай яскраві вишиті узори прикрашають життя кожного з нас!


Колектив Державної екологічної інспекції у

Чернігівській області

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці