24 ТРАВНЯ ВІДЗНАЧАЄМО ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ ПАРКІВ

Європейський день парків був заснований Федерацією Європарк - європейською організацією, яка об'єднує охоронювані природні території в тридцяти шести європейських країнах. Проведений вперше в 1999 році цей день тепер святкується щорічно 24 травня у всій Європі. 

Дата святкування була вибрана у зв'язку з тим, що саме 24 травня 1909 року в Європі були створені перші Національні парки - це були дев'ять Національних парків, заснованих в Швеції. З тих пір природні території, що охоронялися, стали безцінною частиною природної і культурної спадщини Європи. 
Це екологічне свято було засноване з метою підйому профілю заповідників Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи.

Природно-заповідний фонд Чернігівської області нараховує 665 об'єктів загальною площею 261228,3 тис. га, що становить 7,83% площі області. Природно-заповідний фонд складають 8 категорій об'єктів: 2 національні природні парки (Мезинський та Ічнянський), 3 регіональних ландшафтних парка (Міжрічинський, Ялівщина, Ніжинський), 449 заказників, 137 пам'ятки природи, 19 парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, 2 дендрологічних парка (Тростянець,Прилуцький), Менський зоопарк.

Також, ПЗФ області характеризується значною кількістю об'єктів невеликої площі (більше половини об'єктів мають площу до 100 га), переважна більшість з яких гідрологічні (11 заказників загальнодержавного і 438 заказників місцевого значення).

Перлинами Чернігівської області є національні парки Мезинський НПП, Ічнянський НПП та дендрологічний парк Тростянець.

Мезинський національний природний парк загальною площею  31035,2 га, з яких 8543,9 га надано парку в постійне користування.  На території парку протікає річка Десна із невеликими правобережними притоками. Долина Десни багата на заплавні озера (загалом на території парку розміщено 17 озер).


                        


Мезинський НПП – це скарбниця історії та оазис біорізноманіття. Деснянські кручі, лабіринти ярів, дух історії нікого не залишать байдужим, неймовірна краса мальовничих краєвидів заворожує. Свою назву парк дістав за знаходження на його території Всесвітньовідомої Мезинської верхньопалеолітичної стоянки. Завдяки виявленим тут оригінальним високохудожнім виробам з бивня мамонта,  понад 120 тис. зразків кісткового матеріалу та системі колективного полювання на льодовикову фауну,  дана стоянка є однією з найдавніших та найцікавіших у Східній Європі.

 На території парку проводяться екскурсії  екологічною стежкою, тури вихідного дня, пішохідні прогулянки «Від порому до порому» вздовж р. Десна та інше.

Ічнянський національний парк розташований неподалік від міста Ічня Чернігівської області, у верхів'ї річки Удай. Парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання характерних типових лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів. Загальна площа парку становить 9665,8 га, у тому числі 4686,1 га земель, що надані парку в постійне користування, та 4979,7 га земель, включених до його складу без вилучення у землекористувачів. Рослинний покрив на 60% складають лісові комплекси, що фрагментарно поширені по всій території парку і займають близько 16% його загальної площі. За складом порід переважають дубово-соснові, дубові та грабово-дубові ліси. На території парку має місце біологічний феномен співдомінування дуба, граба, клена та липи. Така комбінація порід в інших регіонах України не трапляється.


              

     Тростянець — дендрологічний парк загальнодержавного значення в Україні (до 1983 року — Державний дендрологічний заповідник «Тростянець» НАН України), парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва середини XIX століття. Cтворений завдяки зусиллям і коштом Івана Михайловича Скоропадського.

Парк розташований у південно - східній частині Чернігівської області, в селищі Тростянець Ічнянського району.

Тростянецький дендропарк відзначається своєю багатою флорою – це різноманітні види хвойних і листяних дерев. Усього це понад 800 видів та форм разом із чагарниковими породами. В оформленні парку використовуються й екзотичні види рослин.

                      
                                           

Особливо цікавими у парку є «гори», їхня висота сягає 35 метрів. Цікавою є їх історія створення, так як у 1857 році Іван Скоропадський відвідав Париж, де побачив різні види парки із штучними пагорбами. За зразок він узяв парк Джейемса Ротшильда, який втілив у Тростянці. У дендропарку створено своєрідний швейцарський ландшафт, що нагадує Альпи. Щоб створити таку красу, пройшло 30 років – саме стільки потрібно часу, щоб перетворити рівнину в невелику гору.

Цікаво, що посередині парку розташований Великий став, довжиною 1,3 км і завширшки (біля греблі) майже 100 м. колись на цьому місці був звичайний струмок, який було штучно збільшено. Тростянецький дендропарк – це справжній куточок раю на Чернігівщині.

Для збереження та  охорони природно-заповідного фонду Чернігівщини Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області, в межах своєї компетенції, постійно проводиться контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства суб’єктів господарювання прилеглих то території ПЗФ нашої області.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці