Відкривається сезон полювання на пернату дичину!

8 серпня о 16.00 відкриється сезон полювання на пернату дичину на території Чернігівської області.

За повідомленням Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства із 59 користувачів мисливських угідь дозволено полювання 41 господарству.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області просить мисливців  бути обачними під час полювання та дотримуватися техніки безпеки.

Памятайте, що відповідно до статті 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється полювати:

-без належного на те дозволу;

- в заборонених місцях (на територіях та обєктах природно-заповідного фонду, на відтворювальних ділянках, в межах населених пунктів, в угіддях, не зазначених у дозволі, на відстані ближче ніж 200 метрів від будівель населеного пункту);

- у заборонений час (у не дозволені для полювання строки, темний період доби – пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу);

- із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, в тому числі немисливської (військової) вогнепальної, пневматичної та іншої стрілецької зброї, а також нарізних вкладок, напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони, на пернату дичину -  з нарізної вогнепальної зброї або з використанням набоїв, споряджених кулями і шротом діаметром більше 5 мм.

Перелік перерахованих заборон не є вичерпним. Законодавством передбачені й інші табу.

Що ж до відповідальності за незаконне полювання, то діючими правовими нормами передбачено відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання. Для прикладу, за незаконно добуту або знищену куріпку сіру мисливець повинен бути сплатити 2000 гривень, голуба, качку, кулиску, лиску чи перепілку – 1000 гривень.

Окрім відшкодування збитків, за браконьєрство передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 102 гривень до 1020 гривень на громадян, від 510 гривень до 1530 гривень – посадових осіб відповідно.

І ще: велике прохання до мисливців! Під час осіннього перельоту птахів зустрічатимуться такі їх види, на які полювання взагалі заборонено. Тому перед натисканням на гачок переконайтеся, що в польоті птах, не занесений до Червоної книги України.

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці