Червонокнижна рослина - гудієра повзуча

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини -

Гудієра повзуча Goodyera repens (L.)R. Br.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: у Карпатах, Розточчі, на Поліссі, Поділлі, в Гірському Криму.

Чисельність та структура популяцій: популяції невеликі за розмірами, нечислені – від кількох десятків до кількох сотень особин. У деяких популяціях на Поліссі наявні кілька тисяч особин. Щільність таких популяцій 20-30 особин на 1 кв. м.

Причини зміни чисельності: вирубування хвойних лісів.

Умови місцезростання: свіжі, кислі грунти. Ялинові ліси, соснові ліси. В горах Криму росте в лісах. Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна трав’янарослина з шнуроподібним, розгалуженим, плагіотропним кореневищем. Кореневі додаткові, не численні, розміщені в підстильці і не сягають мінерального шару грунту. Стебло 6-25 см заввишки, виходить із середини розетки. Розеткові листки видовжено-яйцеподібні або еліптичні. Суцвіття – однобічний колос, 4-7 (15) см завдовжки, складається з 10-20 (до 30) дрібних білих або кремово-білих запашних квіток. Цвіте у липні-серпні, плодоносить у вересні. Розмножується насінням і вегетативно. Напівсапрофіт, який при сильному затіненні може переходити до підземного способу життя та сапрофітного живлення.

Охорона :охороняється в Карпатському БЗ, в ПЗ «Розточчя», Поліському, Ялтинському гірсько-лісовому, в Шацькому та «Деснянсько-Старогутському» НПП та інших заповідних об’єктах.Заборонено збирання рослин та зміни умов оселищ.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України.

Господарськета комерційне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці