Червонокнижна рослина - Едогоній косопоровий

Едогоній косопоровий  різновид донський Oedogonium  plagiostomum  Wittr. ex Hirn var.  tanaiticum Y.V. Roll.

Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширення в Україні: регіональний ендем. Відома незначна кількість популяцій.

Чисельність та структура популяцій: Трапляється поодинці: оз. в заплаві р. Десни, окол. м. Чернігова, оз. в заплаві р. Десни, окол. м. Новгород-Сіверський; р. Десна, окол. м. Сосниця; ставок в заплаві р. Клевань, окол. с. Сваркове Глухівського р-ну,  Сумської обл.; затока р. Сіверський Донець, окол. с. Гайдари Зміївського р-ну Харківської області. Спостерігається тенденція до зникнення.

Причини зміни чисельності: антропогенне забруднення річок, евтрофування.

Умови місцезростання: серед обростань вищих водних рослин і у товщі води у сплетіннях нитчастих водоростей на ділянках річок з уповільненою течією або в заплавних водоймах із стоячою водою. Трапляється у водах, що містять значну кількість кальцію.

Загальна біоморфологічна характеристика: слань однорічна, мікроскопічна, багатоклітинна, ниткоподібна. Рослини дводомні. Вегетативні клітини жіночих та чоловічих рослин циліндричні, схожі за розмірами 14-27 мкм завширшки, 32-121 мкм завдовжки. Базальні клітини булавоподібні, видовжені. Розмножується статевим (оогонії обернено яйцеподібнокулясті, розміщені по одному або по 2-3 поряд; ооспори яйцеподібно кулясті, з гладенькою оболонкою) і нестатевим (багатоджгутиковими зооспорами) шляхом. Ооспори утворює в липні.

Охорона: вид занесено до ЧКУ (1996). Необхідне створення альгорезерватів у межах районів (річкові басейни), де зростає вид.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: відомостей немає.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці