Червонокнижна рослина - Зозульки Фукса

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Зозульки Фукса (пальчатокорінник  Фукса).

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: Карпати, Передкарпаття, Розточчя, Опілля, Полісся, пн.частина Лісостепу, Степ.

Чисельність та структура популяцій: у Карапатах і Передкарпатті поза загрозою. У рівнинних регіонах популяції нечисленні.

Причини зміни чисельності: викошування, випас худоби, зміна водного режиму місцезростань внаслідок меліорації, знищення рослин на букети та викопування бульб як лікарської сировини.

Умови місцезростання: заплавні луки, різні типи боліт, чорничні і брусничні сосняки, сирі мішані ліси, заболочені березняки, узлісся заболочених лісів, сирі лісові галявини, чагарники по краю боліт або озер, на бідних іноді помірно багатих грунтах. У Карпатах росле в угрупованнях союзів Molinion. Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 20-50 см заввишки. Бульби 2-4-лопатеві. Листки численні, скупчені в нижній частині стебла яйцеподібно-довгості, пялисті, вище 3-4 дрібніші, іноді до майже білих. Губа глибоко трилопатева, середня лопать довша за бічні. Цвіте у червні-липні. Розмножується насінням, у культурі – ризореституційним способом.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється у Карпатському БЗ, Поліському, «Розточчя», «Горгани» ПЗ, Карпатському, шацькому, «Синевир», «Вижницький», «ДеснянськоСтарогутський», «Сколівські Бескиди», Ужанському НПП, заказниках загальнодержавного значення «Плотниця» (Житомирська обл.) та «Лісники» (Київська обл.). Потребує режимів заповідності та заказності, постійного контролю за станом популяцій, особливо в сх. Районах Лісостепу. Заборонено проведення меліоративних робіт, випас, викошування та зривання рослин.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у Національному ботанічному саду НАН України ім. М.М. Гришка.

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці