3 грудня - Міжнародний день боротьби з пестицидами!


        Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з пестицидами, метою якого є привернення уваги громадськості до вирішення проблем, що виникають внаслідок виробництва та використання цих небезпечних речовин.

Пестициди не лише отруйно позначаються на здоровї людей, але й поступово знищують природні екологічні системи, адже більшість сполук, що входять до їх складу, мають властивість накопичуватися у живих мікроорганізмах і несуть загрози природним обєктам.

На сьогодні в нашій області залишається актуальною проблема знешкодження 266,3 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, що залишаються безхазяйними після реорганізації аграрного сектору. Місця зберігання безхазяйних пестицидів розташовані в 12 районах і місті обласного значення (52 склади), більшість з них перебувають у непридатному до використання стані та несуть собою загрозу забруднення небезпечними речовинами природних об’єктів, у т.ч. підземних водоносних горизонтів.

Задля зменшення техногенного навантаження на природу та попередження забруднення, є вкрай важливим забезпечити утилізацію залишків небезпечних речовин. На сьогодні питання утилізації залишається відкритим, а пошук шляхів та джерел фінансування розв’язання цієї проблеми в області триває.

Екологічна інспекція області постійно наголошує, що проблема залишається критичною і поставити остаточну крапку в її вирішенні можливо лише за умови повного знешкодження непридатних пестицидів на спеціалізованих підприємствах. 

А поки звертаємось до аграріїв з проханням мінімізувати, по можливості, застосування хімічних засобів захисту рослин, що вкрай негативно позначаються на довкіллі, шкодять рослинному і тваринному світу. Окрім того, закликаємо дотримуватися відповідних вимог природоохоронного законодавства!

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці