Кальдезія білозоролиста - рослина Червоної книги України

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Кальдезія білозоролиста Caldesia parnassifolia (L.) Parl.

Природоохоронний статус виду: зникаючий.

Поширення в Україні: в XIX  - першій третині XX ст. вид був поширений на Поліссі: в заплавах Дніпра неподалік Києва, Сейму та Лісостепу: по Дніпру біля м. Переяслав-Хмельницький, м. Золотоноша, по сіверському Дінцю біля м. Вовчанськ, м. Балаклея та в околицях м. Харків, але ці місцезнаходження зникли. Сьогодні вид відомий з Цуманської пущі (Волинь).

Чисельність та структура популяцій: популяції представлені у вигляді окремих невеликих куртин.

Причини зміни чисельності: осушувально-меліоративні роботи, що супроводжуються зміною гідрологічного режиму екотипів, евтрофікація водойм, низька репродуктивна здатність виду та періодичність розвитку залежно від температурних умов вегетаційного періоду.

Умови місцезростання: малопроточні заболочені терасові та заплавні озера, мезоевтрофні, на глибині 20-60 см (водна форма); по берегах стариць, канав, на болотах (наземна форма). Грунти піщані замулені. Займає екотопи від характерних для угруповань класу Potametea. Гідрогелофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: однорічна або багаторічна травяна рослина 20-50 (80) см заввишки. Кореневище тонке, вкорочене. Листки в прикореневій розетці, довгочерешкові, листкова пластинка від овальної до яйцеподібної з серцеподібною основою, 5-15 дугоподібними жилками.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняються в заказнику загальнодержавного значення «Кормин» та загальнозоологічному заказнику місцевого значення «Чортове болото» на Волині. Заборонено порушення гідрологічного режиму (осушення територій, їх забруднення). Суцвіття волоть із кільчасто (по 3) розміщеними гілками. Квіти білі дрібні. Плід збірний, із 6-10 кістянкоподібних сім’янок. Цвіте у червні-липні, плодоносить у липні-серпні. При високих літніх температурах розмножується насінням, в холодні роки – вегетативно завдяки туріонам.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: декоративне, кормове.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці