В області проводиться комплексна інвентаризація непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин

На сьогодні в нашій області залишається актуальною проблема знешкодження більше 260 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), що залишаються безхазяйними після реорганізації аграрного сектору. Місця зберігання безхазяйних пестицидів розташовані в 12 районах і місті обласного значення, більшість з них перебувають у непридатному до використання стані та несуть собою загрозу забруднення небезпечними речовинами природних об’єктів, у т.ч. підземних водоносних горизонтів.

Ці речовини не лише отруйно позначаються на здоровї людей, але й поступово знищують природні екологічні системи, адже більшість сполук, що входять до їх складу, мають властивість накопичуватися у живих мікроорганізмах і несуть загрози природним обєктам.

Державна екологічна  інспекція у Чернігівській області постійно наголошує, що проблема залишається критичною і поставити остаточну крапку в її вирішенні можливо лише за умови повного знешкодження непридатних пестицидів на спеціалізованих підприємствах. Однак, на сьогодні питання утилізації залишається відкритим, а пошук шляхів та джерел фінансування розв’язання цієї проблеми в області триває.

Тому за ініціативи голови Чернігівської обласної державної адміністрації Анни Коваленко, задля зменшення техногенного навантаження на природу та попередження забруднення, розв’язання проблеми їх знешкодження,  зараз в області проводиться комплексна інвентаризація хімічних засобів захисту рослин Зокрема, з метою обліку для подальшої утилізації непридатних до використання неопізнаних ХЗЗР робочими комісіями, до складу яких входять і фахівці Інспекції, систематизується інформація про умови та стан їх зберігання у районах.  

Тож, продовжуватимемо й надалі робити все можливе аби не допустити порушення екологічного законодавства та унеможливити випадки негативного впливу хімікатів на стан навколишнього природного середовища!







 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці