Коручка болотна - Червонокнижна рослина

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Коручка болотна Epipactis palustris (L.)

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні:  Полісся, Карпати, Розточчя, Опілля, Лісостеп, Степ, Гірський Крим .

Чисельність та структура популяцій: популяції числені, щільні, віковий спектор повночлений, правосторонній, частка молодих особин висока.

Причини зміни чисельності: надмірне осушення біотипів. Рекреаційне навантаження, зниження при забудові територій.

Умови місцезростання: заторфовані долини річок, улоговини, заболочені схили з мокрими і сирими торфовоболотними грунтами; в Карпатах часто на гірських висячих болотах. На заростаючих ділянках торфокар’єрів. У Лісостепу, Розточчі і Опіллі – на евтрофних тофових травяногілкових болотах, на луках та гігрофільних чагарниках. На Поліссі – на мезотрофних болотах. Мезогігрофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна травяна рослина 20-70 см заввишки.  Кореневище довге, повзуче. Стебел кілька, прямі. Листки (4-8) довгасто-яйцеподібні, ланцетні. Суцвіття – багатоквіткова китиця, не щільне. Приквітки ланцетні. Квітки до 2.5 см завдовжки, звислі, зовнішні листочки оцвітини ланцетні, 9-11,5 мм завдовжки, зеленкуваті, зсередини зеленкувато-білі або червонуваті, внутрішні – довгасто-яйцеподібні, білуваті, з рожевими смужками; губа довша за зовнішні листочки оцвітини. Завязь веретеноподібна, коротко опушена. Цвіте у червні-липні. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням та вегетативно.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється у Карпатському та дунайському БЗ, Канівському, Поліському, Рівненський, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, «Медобори» та «Розточчя» ПЗ, в Карпатському, Шацькому, «Вижницькому», Ужанському, «Синевир» та «Подільські Товтри» НПП. Заборонено збирання рослин, порушення екотопів.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у ботанічних садах: Національному ім. М.М. Гришка НАН України та Харківського університету.

Господарське та комерційне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці