Щодо здійснення контролю в частині охорони земель водного фонду в 2020 році

Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Ця охорона спрямована на збереження родючості землі, підвищення її продуктивності, використання земельних ресурсів у відповідності з їх природним призначенням, недопущення забруднення землі шкідливими для здоров’я людей і тварин елементами тощо.

А в умовах, коли людина все частіше втручається у природні процеси, раціональне використання і охорона земель є важливим завданням з боку контролюючих органів.

На сьогодні актуальною проблемою залишається розорювання прибережних смуг річок та збереження малих річок. Зокрема, саме масове розорювання територій у верхів’ях малих річок. Наприклад, русло річки Білоус за останні десятиліття скоротилось приблизно на 20 кілометрів. І це викликано розорюванням територій агрофірмами.

Упродовж 2020 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведено 44 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині використання земель водного фонду. За результатами здійснення державного контролю до адміністративної відповідальності притягнуто 23 особи на суму 9 945 гривень.

Найбільші порушення фіксувалися у Бахмацькому,  Ріпкинському, Менському, Чернігівському  районах (в межах прибережних смуг річок Сухий Вір, Десна, Стрижень, Старик, Остер, Білоус).

І хоча в області діє Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області, що передбачає здійснення заходів, спрямованих на зниження рівня забруднення річок та озер через зменшення обсягів скидів недостатньо очищених стічних вод; недопущення забруднення підземних водоносних горизонтів та ґрунтів; поліпшення санітарно-технічного стану та ефективного використання водних об’єктів; зниження рівня негативного впливу ерозійних процесів; удосконалення системи управління відходами; здійснення контролю за станом атмосферного повітря та поверхневих водойм області; підвищення рівня екологічної культури та свідомості населення, однак, питання посилення дії окремих її напрямків залишається відкритим.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре нагадує, що у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах категорично забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Шановні агровиробники, просимо виконувати  вимоги природоохоронного законодавства, дотримуватися Водного та Земельного кодексів України при здійсненні господарської діяльності!

Пам’ятайте, що використання земельних ділянок не за цільовим призначення шкодить довкіллю та призводить до порушення екологічної рівноваги, забруднення  водойм сміттям, захаращення берегів річок та їх обміління.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці