Коручка темно-червона - рослина Червоної книги України

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Коручка темно-червона Epipactis аtrorubens (Hoffm. ex Bernh)

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні:  в Карпатах, на Прикарпатті, у Поліссі, Лісостепу, Степу (рідко) та Гірському Криму.

Чисельність та структура популяцій: популяції нечисленні, дані по структурі популяцій відсутні.

Причини зміни чисельності: антропогенне порушення природних біотипів, зокрема вирубування лісів.

Умови місцезростання: листяні, хвойні та мішані ліси, узлісся, серед чагарників, кам’янисті схили (переважно на вапняках). Трапляється в широколистяних неморальних мезофітних лісах, а також в мезоксерофітних травянистих угрупованнях.  В Криму зростає в субсередземноморських субксерофітних лісах та рідколіссях та в угрупованнях хвойних лісів. Мезофіт. Сциофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна трав’яна рослина, 25-79 см заввишки.  Кореневище коротке, товсте, горизонтальне. Стебло у верхній частині коротко-густоопушене, буро-фіолетове. Листків 5-9, довші за міжвузля, нижні – довгасто-яйцеподібні або еліптичні, 4-8 см завдовжки, верхні – ланцетні, загострені. Суцвіття – довга, пряма негуста майже однобічна китиця, вісь суцвіття густо опушена. Приквітки ланцетні. Квітки пурпурові, із запахом ванілі. Листочки оцвітини до 6-7 мм завдовжки, яйцеподібні, загострені, складені широким дзвониковим, внутрішні трохи коротші за зовнішні. Губа 5,5 -6,5 см завдовжки, її гіпохілій чашоподібно увігнутий, з широким переднім входом, епіхілій серцеподібний, загострений, при основі з двома зморщеними горбочками. Зав’язь пряма, не скручена, густо опушена. Цвіте у червні-липні. Плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням, дуже рідко – кореневищем.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється у Карпатському БЗ, Кримському, Ялтинському гірсько-лісовому, Карадазькому, «Медобори» та Рівненському ПЗ, в Карпатському, Шацькому, «Деснянсько-Старогутському», «Мезинському», «Синевир», «Подільські Товтри» та «Святі гори» НПП. Контроль за станом популяцій. Заборонено збирання рослин, порушення умов місцезростання, вирубування лісів.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці