Як безпечно утилізувати новорічні ялинки!

За статистикою більшість ялинок після новорічних свят потрапляють на звалища. А чи можливо утилізувати дерева з користю? Давайте розбиратися.

В Україні дійсно існує проблема утилізації новорічних красунь. Опинившись на смітниках, сміттєзвалищах дерева здатні нашкодити. Окрім забруднення довкілля, несанкціоноване спалення дерев може призводити до забруднення атмосферного повітря.

Тож, аби уникнути шкідливих чинників та змінити ставлення населення до живих дерев, хвойні дерева доцільно здавати на переробку. Так, починаючи з 1 січня  до 1 лютого в містах України, діють комунальні пункти прийому ялинок. Містяни можуть утилізувати «хвойних» з максимальною користю та подбати про навколишнє середовище.

У нашому місті ялинки готове прийняти комунальне підприємство «Зеленбуд». На офіційному веб-сайті підприємства  йдеться про те, що якщо чернігівці захочуть привезти на підприємство новорічні ялинки “Зеленбуд” обов’язково потурбується про їхню утилізацію.

За обставин, якщо у громадян, немає можливості довезти хвойну красуню до підприємства, достатньо винести її на майданчик зі сміттєвими баками, визначений обслуговуючим ЖЕКом. У ЖЕКів також є необхідне обладнання для переробки гілля у якості спеціальних причепів до тракторів.

Перероблений матеріал буде використаний для утеплення рослин – кущів, дерев, квітів, які знаходяться на відкритому грунті. Так як тріска від ялинок зберігається дуже довго, нею вкриватимуть лунки дерев. Вона захищатиме рослини та оберігатиме їх від висихання чи обмороження. 

В районних центрах, де пункти прийому ялинок відсутні, використані дерева можуть слугувати гарним кормом для тварин та домашньої худоби. Також суху кору, крону дерева можна використати як матеріал для опалення приватних будинків, розігріву печей. А ще, дерева можна віддати до зоопарків. Корою дерев, гілочками посмакують звіри.

Із досвіду європейських країн: американці утилізовують ялинки і виготовляють із сировини папір, у Швеції ялинки спалюють у спеціалізованих котельнях, завдяки чому отоплюються будинки більше 10% населення країни, у скандинавських країнах ялинки здають на меблеві фабрики. Окрім того, із «хвойних» виготовляють ліки. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці