Косарики тонкі - Червонокнижні представники

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Косарики тонкі Gladiolus tenuis M.Bieb.

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: Лівобережний степ, Лівобережний лісостеп, Гірський Крим, Правобережний Лісостеп.

Чисельність та структура популяцій: трапляється поодинці або невеликими групами, зрідка популяції численні, але загальна кількість особин зменшується .

Причини зміни чисельності: викошування та розорювання лук, надмірний випас, зривання рослин на букети, викопування бульбоцибулин.

Умови місцезростання: зростає на солонцюватих луках, галявинах, узліссях, у периферійних смугах евтрофних боліт, у заплавах річок, вологих місцях серед гранітних відслонень. Гігромезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: Геофіт. Багаторічна травяна рослина 35-85 см заввишки. Бульбоцибулина короткояйцеподібна з конусоподібною верхівкою, іноді має кілька додаткових бульбоцибулинок. Покривні луски з сітчастими і паралельними грубими волокнами. Стебло прямостояче, знизу обгорнуте двома піхвами. З трьох листків два нижні лінійномечоподібні, верхній у вигляді піхви з недорозвиненою пластинкою. Суцвіття – однобічна, 4-10 (12)-квіткова китиця. Квітки 3-3,8 см завдовжки, пурпурово-фіолетові. Коробочка оберненояйцеподібна, з трьома малопомітними закругленими гранями.  Насіння грушоподібне, без крилатої облямівки. Цвіте в травні-липні. Плодоносить у червні-серпні. Розмножується бульбоцибулинами та насінням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють у відділеннях «Михайлівська Цілина» та «Кам’яні Могили» Українського степового ПЗ, «Стрільцівський Степ» та «Провальський Степ» Луганського ПЗ, Ялтинському гірськолісовому та Кримському ПЗ, НПП «Святі Гори», ряді РЛП, заказників і пам’яток природи загальнодержавного та місцевого значення. Заборонено розорювання, випас, збирання рослин та викопування бульбоцибулин.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  вирощують у ботанічних садах: Нікітському ННЦ УААН, Національному ім. М.М. Гришка, Донецькому НАН України.

Господарське та комерційне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці