Любка дволиста

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Любка дволиста Platanthera bifolia (L.) Rich.

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: Карпати, Розточчя, Опілля, Полісся, пн. Лісостеп, Степ (дуже рідко).

Чисельність та структура популяцій: чисельні популяції відомі лише  в Карпатах (до 1000 особин), дуже рідко на Поділлі (до 500-700 особин), на решті території – по 15-20 рослин з повночленним віковим спктром.

Причини зміни чисельності: рубки лісів, меліоративні заходи, рекреаційні навантаження, зривання квітів, заготівля бульб.

Умови місцезростання: у Карпатах – найчастіше на післялісових ліках, та у розріджених букових лісах, серед чагарників, на узліссях. На Зх. Поліссі є компонентом неморальних теплолюбних грабових дібров та змішаних дубовососнових лісів. Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 20-60 см заввишки. Бульби цілісні, овальні. Стебло високе, струнке, при основі обгорнуте 2-3 бурими піхвами, листків 4-6, нижні 2-3 великі, еліптичні, зближені  при основі стебла. Суцвіття китицеподібне, циліндричне, негусте, 10-25 см завдовжки. Квітки великі, білі, пахучі. Губа довга, лінійна, спрямована донизу, значно довша за інші листочки оцвітини. Шпорець зігнутий, в 1.5-2 рази довший за завязь. Цвіте у червні-липні, плодоносить у серпні-вересні. Розмножується насінням. Рослина зацвітає на 11-му році життя. Тривалість життя до 27 років.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється в Карпатському БЗ, в Канівському, Поліському, «Розточчя», «Медобори», «Горгани», Рівненському ПЗ, в Карпатському, Шацькому, «Синевир», «Вижницькому», «Подільські Товтри», Яворівському, «ДеснянськоСтарогутському», «Мезинському», «Сколівські Бескиди», «Ужанському» НПП. Потребує режимів заповідності та заказного. Заборонено заготівлю рослин та порушення умов місцезростання.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах:  культивують в ботанічних садах.

Господарське та комерційне значення:  декоративне, лікарське.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці