Підсніжник білосніжний (підсніжник звичайний) - Червонокнижна рослина

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Підсніжник білосніжний (підсніжник звичайний) Galanthus nivalis L.

Природоохоронний статус виду: неоцінений.

Поширення в Україні: переважно у Правобережному Лісостепу, Карпатах, Передкарпатті, Зх. Поділлі, Розточчі, рідше на Правобережному Поліссі, рідко – у Лівобережному Лісостепу.

Чисельність та структура популяцій: популяції здебільшого численні, вид у багатьох місцях навесні аспектує. Проте біля населених пунктів і місць відпочинку популяції регресують і зникають. Спостерігається тенденція до зменшення кількості квітучих особин.

Причини зміни чисельності: масове зривання на букети, переважно для продажу, викопування цибулин, рекреаційне навантаження.

Умови місцезростання:  листяні ліси, переважно дубові та грабоводубові, галявини, узлісся, чагарники, на багатих, достатньо зволожених грунтах. Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Ранньовесняний ефемероїд. Багаторічна трав’яна рослина 8-20 см заввишки із підземною цибулиною, обгорнутою трьома бурими шкірястими лусками. Прикореневі листки (2) лінійні, сірувато-зелені, виходять із піхвових лусок. Стебло прямостояче. Квітки на пониклих квітоніжках, поодиноко виходять із піхов приквітка. Зовнішніх листочків оцвітини 3, вони білі, видовжені; внутрішні листочки (3) вдвічі коротші, дзвоникоподібні, прямі, із зеленкуватою плямкою на кінці. Плід тригнізда, коробочка. Цвіте в березні-квітні, плодоносить в травні-липні. Розмножується цибулинами та насінням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: проводяться громадські акції з охорони первоцвітів. Охороняються в багатьох природно-заповідних територіях Правобережжя, великі популяції в Карпатському БЗ, Карпатському та «Вижницькому»  НПП, в ПЗ «Медобори» та ін., на Лівобережжі – в Ічнянському НПП. Необхідно посилити інформованість населення, контролювати заборону продажу та стан популяцій. Заборонено несанкціоновану заготівлю та продаж, порушення умов місцезростання.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у багатьох ботанічних садах та парках, інколи на присадибних ділянках.

Господарське та комерційне значення:  декоративне.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці