Прийнято участь в онлайн-нараді щодо порядку та особливостей використання пестицидів та агрохімікатів

23 квітня в.о. начальника Державної екологічної інспекції в області Валентина Дзюба взяла участь в онлайн-нараді щодо порядку та особливостей використання пестицидів та агрохімікатів під час проведення весняно-польових робіт, що відбулася у Чернігівській обласній державній адміністрації під головуванням начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Юрія Павлішена.

Присутніми на заході були також фахівці профільних департаментів облдержадміністрації, ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області, а також представники РДА, територіальних громад та с/г виробники.

На жаль, в березні цього року на території Херсонської області у заповіднику «Асканія-Нова» через отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить у склад агрохімічних препаратів, загинуло близько двох тисяч птахів, в тому числі й червонокнижних. Враховуючи цю ситуацію, при використанні пестицидів та агрохімікатів, необхідно зважити на міграційні шляхи птахів через Чернігівщину. Оскільки їх весняний переліт майже збігається у часі із закладанням пестицидів та агрохімікатів на поля. Тож органи державної влади, місцевого самоврядування й особливо с/г виробники мають бути вкрай уважними та не порушувати порядок використання цих небезпечних речовин, - наголосив на засіданні Юрій Павлішен.

Валентина Дзюба, в.о. керівника Держекоінспекції в області, повідомила, що перед початком робіт з обробки полів агрохімікатами необхідно ознайомитися з інформацією про природоохороні зони області, де взагалі заборонено використання таких речовин, а також бути дуже уважними при використанні пестицидів в районах, що межують з ними. Зробити це можна за допомогою екологічної мапи на базі геопорталу області.

Також вона нагадала, що за порушення природоохоронного законодавства передбачено цивільну, дисциплінарну, адміністративну, а також кримінальну відповідальність.

Більше про новину за посиланням: https://cg.gov.ua/index.php?id=427559&tp=page

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці