Плавун річний - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Плавун річний  Lycopodium annotinum L.

Природоохоронний статус виду: вразливий вид на межі ареалу.

Поширення в Україні: Карпати, Розточчя, Волинська височина, Полісся, Лісостеп (зрідка).

Чисельність та структура популяцій: полуляції числені. Завдяки сланкому стеблу формуються великі густі куртини. Інколи виступає як домінант у трав’яному покриві.

Причини зміни чисельності: заготівля як декоративної та лікарської рослини, вирубування лісів, рекреаційне навантаження.

Умови місцезростання:  хвойні та мішані, найчастіше ялинові, вологі ліси. мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: Хамефіт. Багаторічна травяна рослина 10-30 см заввишки. Cтебло повзуче, у вузлах негусто укорінюється, вкрите лінійно-ланцетними листками, які розташовані перпендикулярно до стебла або відігнуті донизу. Стробіли поодинокі, сидячі, ціліндричні, без ніжок. Спороносить у липні-вересні. Розмножується спорами і вегетативно.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють в Карпатському БЗ, в ПЗ «Горгани», «Розточчя», «Черемський», Рівненському, Поліському; НПП Карпатський, «Синевир», «Вижницький», Яворівському, «Сколівські Бескиди», «Ужанський», «Деснянсько-Старогутський», Шацький та у низці заказників. Заборонено вирубування лісів, збирання населенням як декоративної рослини.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: зрідка культивують у ботанічних садах, на присадибних ділянках.

Господарське та комерційне значення:  декоративне, лікарське, жироолійне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці