Плавун заплавний - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Плавун заплавний (лікоподієлла заплавна)  Lycopodium  inundata (L.)

Природоохоронний статус виду: рідкісний.

Поширення в Україні: Карпати, на Поліссі,  по терасах річок Лісостепу і Степу.

Чисельність та структура популяцій: полуляції нечисленні, представлені невеликими групами. Окремі популяції мають високу щільність до 24 особин на 1 м2.  

Причини зміни чисельності: осушення боліт, освоєння річкових терас, зміна гідрологічного режиму.

Умови місцезростання: Зростає у невластивих для плаунових умовах (торфові болота, заболочені луки, замоховілі піщані зниження на терасах річок, вологі свіжі піски). Мезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Багаторічна трав’яна рослина 5-10 см заввишки. Стебло повзуче, густо вкрите лінійно-шилоподібними листками (мікрофілами). Спороносні гілки короткі, не галузяться, нечітко відмежовані від стебла, на верхівках мають довгі стробіли без ніжки. Спороносить у липні-вересні. Спори численні світложовті. Розмножується спорами і вегетативно.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідне виявлення вцілілих місцезнаходжень в Лісостепу і Степу і створення на них природно-заповідних територій. Охороняють в Поліському, Рівненському та Черемському ПЗ, НПП Шацькому, «Припять-Стохід», «Синевир», «Святі гори». Заборонено всі види гідромеліоративних робіт, торфорозробку.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

Господарське та комерційне значення:  лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці