Показник пожеж у природних екосистемах Чернігівщини за минулий тиждень – 12


У приватному секторі на Чернігівщині тривають господарські роботи, люди продовжують прибирати на присадибних ділянках сміттєві залишками та суху рослинність, яка залишилася після зими. Прикро, але саме така діяльність призводить до більшості пожеж на відкритих територіях і природних екосистемах.

Так, лише за минулий тиждень рятувальники ліквідували 12 займань у екосистемах. Тож з огляду на пожежонебезпечний період Державна екологічна інспекція в області нагадує громадянам, що категорично забороняється спалювати сміття, залишки сухої рослинності, розводити багаття поблизу лісових територій.

Пам'ятайте, що порушення правил безпеки, не дотримання протипожежних заходів загрожує не лише навколишньому природному середовищу, але й завдає шкоди людині.

До відома: наразі в області тривають спільні перевірки щодо недопущення випалювання стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою та водно-болотною рослинністю, іншої природної рослинності або її залишків та дотримання вимог пожежної безпеки у лісах. Заходи з удосконалення організації охорони лісів від вогневих загорань, попередження пожеж сухої рослинності здійснюються у співпраці з місцевими органами влади, лісовими господарствами області, підрозділами ДСНС та поліції.

Так, з початку року інспекційним складом вже проведено 27 заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохорнного законодавства, зокрема, з протидії виникненню пожеж. До адміністративної відповідальності притягнуто 17 осіб на суму більше ніж 57 000 гривень.

 

Штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків для громадян становить від 3060 гривень до 6120 гривень, та від 6120 гривень до 12240 гривень – за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення  або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян  від 340 гривень до 1360 гривень.

Тож, будьте свідомими у своїх вчинках і бережіть  життя! 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці