Компостування – як альтернатива спалюванню сухої рослинності та опалого листя

Через спалювання сухої рослинності щороку в Україні відбуваються масштабні пожежі. При спалюванні рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, а в повітря потрапляють смогові клубні диму, вивільнюються отруйні для органів дихання речовини. У результаті спалювання рослинності гинуть живі мікроорганізми, знищується поверхневий шар ґрунту, дрібні тварини та птахи також піддаються небезпеці. Все це призводить до знищення ґрунтової флори і фауни.

Тож компостування – це чудова альтернатива без шкоди для життя і екології прибрати опале листя чи інші залишки сухої рослинності та перетворити його на компост, який потім можна використовувати для підживлення ґрунту. До того ж, цей процес природній, оскільки самі ґрунтові організми переробляють листя в гумус.

Робити компост не складно. Компостну купу з листям бажано розташувати на ділянці неподалік від джерела води для підтримання оптимального рівня вологи та у місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Листя складати пошарово, почергово із землею (кожен з шарів не має бути вищим 30 см).

Харчові рештки, пташиний послід також будуть чудовим доповненням для майбутньої поживної суміші. А ще покращити процес компостування можна за допомогою каліфорнійських черв’яків та дендробенів. Компост вважається готовим, коли перетворюється на однорідну темну розсипчасту масу.

Ну, а про переваги цього методу переробки опалого листя судіть самі. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів через великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних речовин. Компост покращує стан ґрунту, утримуючи вологу в ньому та покращуючи температурний режим, припиняє розвиток бур’янів, слугує поживним кормом для хробаків та інших організмів тощо.

Тож Державна екологічна інспекція у Чернігівській області наголошує на тому, що альтернативи випалюванню листя та сухої рослинності існують! Варто лише спробувати розумні і корисні методи перегною, щоб оцінити їх переваги й надалі вже ніколи не завдавати шкоди природі, підпалюючи сухі рослинні залишки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці