Плодоріжка рідкоквіткова - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини –

Плодоріжка рідкоквіткова (зозулинець рідкоквітковий).

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Поширення в Україні: на Закарпатті, Карпатах, в Лісостепу, Степу, Криму – дуже рідко.

Чисельність та структура популяцій: популяції нечисленні, кількість їх зменшується. Чисельність виду в популяціях невідома, структура не досліджена.

Причини зміни чисельності: знищення біотипів, осушення боліт, випасання та викошування, зривання на букети та викопування бульб.

Умови місцезростання: вологі й заболочені луки, пониження, узлісся, галявини, вздовж рівчаків. У Лісостепу по окрайках боліт. Гігромезофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна травяна рослина 15-70 см заввишки. Бульби яйцеподібні або довгастояйцеподібні. Стебло улиснене. Листки лінійно-ланцетні, стеблообгортні при основі, догори спрямовані. Суцвіття колоскоподібне, з 5-10 квіток. Приквітки дорівнюють зав’язі. Квітки великі, фіолетові або пурпурові. Губа широко обернено-яйцеподібна, до основи звужена, дволопатева. Цвіте у травні-липні. Плодоносить у липні-серпні. Ступінь природного поновлення незадовільний.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: необхідно запровадити контроль за станом популяцій та створити заказники у лісостепових районах, на інших територіях, де поширений вид. Потребує режимів абсолютної заповідності та заказного. Заборонено збирання, порушення умов місцезростання, зміну гідрологічного режиму.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: зрідка вирощують у ботанічних садах.

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці