Плодоріжка салепова - Червонокнижна

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Плодоріжка салепова (зозулинець салеповий).

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: Закарпаття, Карпати, Прикарпаття, Розточчя, Опілля, Лісостеп, Крим, по долинах річок – у Степовій зоні.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції здебільшого численні, але з поодиноких, переважно генеративних особин. В Криму – тенденція до скорочення.

 

Причини зміни чисельності: раннє сінокосіння, випас, меліорація, викопування, зривання квітучих рослин, руйнування біотипів.

 

Умови місцезростання: в Карпатах – на рівнині і в нижній гірській смузі в поясі передгірських та гірських лісів; на узліссях і галявинах у дубово-грабових та дубово-в’язово-грабових лісах. На рівнині – на торф’янинистих лeках та узліссях. У Криму – луговини, лісові галявини і чаїри, щебенисті осипи. Мезофіт, геліофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна трав'яна рослина 10-35 см заввишки. Бульки кулясті. Листки (4-7) скупчені при основі стебла, ланцетні, сизо-зелені, відігнуті, тупі; вище – дрібніші, загострені. Суцвіття коротке, овальне або циліндричне, не густе. Квітки фіолетово-пурпурові зі слабким запахом. Губа розділена на три рівні лопаті, ширші за довжину, середня – тупо обрізана. Цвіте у травні-липні, плодоносить у червні-липні. Розмножується насінням, іноді вегетативно.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють у Чорноморському та Карпатському БЗ, Ялтинському гірсько-лісовому, Кримському, «Мис Мартьян», «Вижницькому», «Подільські Товтри» та «Сколівські Бескиди» НПП. Заборонено збирання, порушення екотопів.

  

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України, інтродукується в Криму.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці