Посилити на законодавчому рівні відповідальність за розорювання водоохоронних земель – запропонувала голова Чернігівської ОДА на засіданні Штабу

27 травня 2021 року під час засідання Штабу з координації роботи щодо протидії екологічним загрозам та порушенням вимог природоохоронного законодавства на території області голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко звернулася до Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського з ініціативою підвищити розмір штрафів за порушення цілісності прилеглих до водних об’єктів земель.

Очільниця обласної адміністрації виступила з ініціативою внесення змін до Земельного і Водного кодексів України, до законів України «Про землеустрій» та «Про оцінку впливу на довкілля» в частині заборони та накладання певних обмежень при проведенні зміни цільового призначення земельних угідь, сіножатей, пасовищ, розорювання водоохоронних зон.

Валентина Дзюба, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в області, яка взяла участь у роботі Штабу, доповіла про порушення, що виявляють екоінспектори під час проведення перевірок дотримання вимог щодо охорони земель водного фонду.

«Завдяки координації роботи Штабу Чернігівської ОДА та у співпраці з правоохоронними органами вдається швидко реагувати на такі порушення, притягувати до відповідальності винних осіб», - зазначила вона. Для прикладу, торік Інспекція провела 44 перевірки та притягнула до відповідальності 23 особи. Сума  нарахованих збитків склала понад півмільйона гривень.

Також Валентина Дзюба поінформувала присутніх про вжиття Інспекцією заходів державного нагляду (контролю) на території області щодо ліквідації несанкціонованих звалищ відходів та недопущення засмічення територій. Повідомила й про виявлені незаконні рубки на територіях лісогосподарських підприємств, в т.ч. природно-заповідного фонду, та суму розрахованих збитків майже в 2 млн. гривень.

Більше по порядку денному засідання за посиланням: https://cg.gov.ua/index.php?id=430275&tp=page



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці