Пухирник малий - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Пухирник малий.

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: лісова зона (переважно Полісся) та лісостеп – зрідка, Степ – дуже рідко, по долинах великих річок.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції нечисленні та невеликі за розміром, утворюють у водоймах неширокі смуги і плями, добре помітні під час квітування. Місцезнаходження в лісостеповій та степовій зоні потребують підтвердження.

 

Причини зміни чисельності: коливання рівня води, забруднення водойм, меліорація навколишніх територій.

 

Умови місцезростання: піонерний вид прісноводних та малопроточних ацидофільних водойм із мулувато-піщаними та мулувато-торфовими донними відкладами, в озерах, старицях, на обводнених торфовищах на глибині 5-100 см. При коливанні рівня води життєвість видів знижується. Гідрофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гелофіт. Рослина плаває у воді або лежить на прибережному мулі; стебла 5-15 см завдовжки. Кореневища редуковані. Листки чергові, розсічені на вузьколінійній долі, всі однакові за будовою і можуть нести ловчі пухирці 1-1,5 мм в діаметрі.  Пухірці мають клапани, які відкриваються всередину і уловлюють дрібних водних безхребетних тварин.  Суцвіття китиця з 2-6 віток на квітконосі 5-15 см заввишки, що виступає над поверхнею води. Віночок 7-12 мм завдовжки, світло-жовтий з червоними смужками, із короткою трубочкою та двогубим відгином. Шпорка коротка, нижня губа віночка видовжена. Плід багатонасінна коробочка. Цвіте в липні-серпні, плодоносить у вересні. Розмножується зрідка насінням, частіше – вегетативно.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняють в Поліському, Рівненському та Черемському ПЗ, Шацькому  НПП. Заборонено порушення умов місцезростань, розчищення дна водойм, їх осушення.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці