Законопроєкт про обмеження обігу пластикових пакетів прийнято у другому читанні і в цілому як Закон

В очікуванні прийняття законопроєкту №2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів екоспільнота знаходилась вже тривалий час. І нарешті – сьогодні це сталося. Відтепер на ряду з іншими країнами, які вже заборонили використання пластикових пакетів, і в Україні їх обіг буде обмежено.

Все це задля того, аби зменшити попит на використання пластикових пакетів, і що не менш важливо, запобігти забрудненню довкілля, мінімізувати утворення відходів. Адже, загальновідомий факт – пластик шкодить довкіллю. Пластикові вироби забруднюють навколишнє природне середовище, засмічують річки та водойми. Токсичний поліетилен і для здоров’я людини. Тільки вдумайтесь, звичайні пластикові пакети, дуже повільно розкладаються у природі, і можуть знаходитися в природному середовищі понад кілька століть.

Нагадаємо, що заборони стосуються розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надлегких пластикових пакетів, легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм, оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не поширюватимуться лише на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються як первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Вони будуть заборонені з 2023 року, після появи на ринку альтернатив.

Що ж до відповідальності, то для суб’єктів господарювання, що розповсюджуватимуть пластикові пакети, парламентарі передбачили штрафні санкції.  

Також Законом 2051-1 забороняється схиляти споживачів до купівлі пластикових пакетів, а ще встановлюються вимоги до біорозкладних пластикових пакетів та їх маркування.

Тож, чекаємо на підписання Закону Президентом України і сподіваємось, що поступовий перехід на більш екологічні альтернативи (пакети та торбинки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети) та відмова від поліетилену зроблять нашу планету чистішою!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці