Підпалив – відповідай!

Рослинний світ Чернігівщини різнобарвний і багатоманітний. Область розташована у зонах Полісся та Лісостепу, де на територіях зростають різні види рослин. Усі вони відіграють надважливу роль для екосистеми та стану навколишнього природного середовища. Однак, кожного року трапляються непоодинокі випадки порушення законодавства про рослинний світ: люди незаконно рубають дерева, залишають по собі сміття, палять багаття  у невідведених місцях, рослинні залишки та ін.

Така людська недбалість часто стає приводом для виникнення пожежонебезпечних ситуацій, лісових пожеж. Потому – втрачається різноманіття фауни і флори, знижується родючість ґрунтів, відбуваються глобальні зміни клімату.

Та найбільше турбує те, що досить мало людей замислюється над тим, якими наслідками можуть обернутися порушення природоохоронного законодавства для оточуючих. При спалюванні утворюються небезпечні продукти горіння, а в повітря потрапляють смогові клубні диму, вивільнюються отруйні для органів дихання речовини. 

А ось чи відповідатимуть порушники за втручання у «життя» природи? Однозначно – так.

На сьогодні, порушення громадянами вимог пожежної безпеки в лісах  карається штрафом  від 1530 до 4590 гривень;

- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штрафом від 4590 до 15300 гривень;

- самовільне випалювання стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, - штрафом від 3060 до 6120 гривень.

Штрафи для посадових осіб в рази більші!

Тож, добре думайте, перед тим, як кинути недопалок у лісі чи підпалити залишки рослинності, і будьте відповідальними!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці