8 червня – за екологічним календарем Всесвітній день океанів

          Щороку відзначається екологічною спільнотою для привернення уваги людства до збереження біорізноманіття мешканців водних глибин, відтворення природної флори і фауни океанів, перешкоджання зникненню водного ресурсу.

          Всесвітній день океанів – день, що дає привід нагадати, що Світовий океан є колискою життя на нашій планеті. Тільки вдумайтеся, площа суші становить близько 29 %, все решта – припадає на води Світового океану. Роль його в регулюванні клімату є системоутворюючою,  а отже, потребує особливого захисту.

Захисту від забруднення нафтопродуктами,  що шкодять загальному стану екологічної рівноваги. Захисту від різноманітних металевих, скляних, паперових і пластмасових предметів, що впливають на якість води. Захисту від найбільшої загрози -  мікропластику, що потрапляючи у водні простори, шкодить здоров’ю морських мешканців і птахів, і може навіть потрапляти в людську їжу.

За різними даними Світовий океан приймає близько восьми мільйонів тонн пластикового сміття. А якщо до цього всього додати ще й незаконний видобуток риби, застосування заборонених знарядь лову водних біоресурсів, то екологічного лиха – не уникнути.  

Тож нині перед людством стоїть глобальне завдання – захистити води океанів, привернути увагу та підвищити рівень поінформованості щодо важливості охорони та раціонального використання водного середовища, збереження  «здорового» біоресурсу! 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці