«Дотримання природоохоронного законодавства в об'єднаних територіальних громадах – на контролі Держекоінспекції області», - Сергій Жук

9 червня 2021 року в Чернігівській обласній державній адміністрації під головуванням очільниці Анни Коваленко відбулася онлайн-зустріч з головами об’єднаних територіальних громад області.

Таку комунікативну платформу ми спрямували на те, щоб почути проблеми один одного та спільно працювати над їх розв’язанням. Адже і у бізнесу, і у влади на місцях спільна мета - добробут жителів Чернігівщини, - зазначила Анна Коваленко.

Учасники обговорили питання практично з кожної сфери життєдіяльності громад. Не лишились поза увагою й питання дотримання вимог природоохоронного законодавства у новостворених ОТГ.

Присутній на засіданні начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Сергій Жук розповів про порушення законодавства у природоохоронній сфері, більшість з яких потребують консолідації зусиль органів влади та громадськості.

В області існує низка проблемних питань. На більшості полігонів та звалищ твердих побутових відходів області відсутні спеціальні природоохоронні споруди та системи екологічного моніторингу, контроль за станом і обігом безгосподарських водозабірних свердловин практично втрачено. Вирубка лісів, порушення режиму природно-заповідних територій, розорювання земель – потребують щоденної протидії з боку органів влади.

«На сьогодні, як ніколи, для нас важлива комунікація з людьми. Бо саме від громадян ми отримуємо більшість «тривожних дзвіночків» про порушення природоохоронного законодавства», - зазначив керівник обласної Держекоінспекції. Він додав, що важливим питанням залишається дотримання вимог природоохоронного законодавства в об'єднаних територіальних громадах, посилення контролю на відповідних територіях.

«Ми плануємо провести відбір «кадрів» - співробітників територіальних громад для здійснення ними природоохоронної діяльності на громадських засадах аби не допустити в майбутньому засмічення територій відходами, утворення стихійних сміттєзвалищ та інших порушень природоохоронної сфери», - анонсував Сергій Жук.

Оскільки це може виявитися досить затратно для бюджету невеликої громади, прозвучала пропозиція залучити до співпраці «екологічних шерифів» - місцевих активістів, які будуть допомагати громаді та контролюючим органам.

Більше з питань порядку денного за посиланням: https://cg.gov.ua/index.php?id=431531&tp=page





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці