Рябчик - Червонокнижний

У рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини

Рябчик Fritillaria ruthenica Wikstr.

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: лісостепова та степова зони.

 

Чисельність та структура популяцій: популяції нечисельні – від 1 до 10 особин на 1 м2 при середній площі від 0,01 до 0,02 га, до 10-20 особин на 1 м2 (0,01 до 0,05 га). За типом просторової структури – ізольовані локальні, рідше лінійні; за типом вікової структури – повночленні, стійкі, гомеостатичні.

 

Причини зміни чисельності: осушування, розорювання, випалювання, зривання на букети, викопування.

 

Умови місцезростання: узлісся, чагарники, луки, камянисті схили на лужних та кислих ґрунтах. В екотонах між лісовою і лучно-степовою рослинністю та у лучностепових угрупованнях. Ксеромезофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: геофіт. Багаторічна трав’яна рослина 20-60 см заввишки, з бульбоцибулиною, яка у генеративних особин з 2-3 м’ясистих лусок, поміж якими є кілька бруньок поновлення (діток). Стебло пряме, від середини до верхівки улиснене. Листки лінійні, нижні і верхні супротивні або кільчасті, середні чергові; верхні майже ниткоподібні з дуже тонкими, спіральнозакрученими і чіпкими верхівками. Квітки (1-4) пониклі, листочки оцвітини овальні або еліптичні, тупі, 2-3 см завдовжки, зовні темнопурпурові, зсередини жовтуваті, з нечітким шахово-сітчастим малюнком. Цвіте у квітні-травні, плодоносить у травні-липні. Плід крилата шестигранна коробочка. Розмножується насінням і вегетативно.

 

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: при відсутності антропогенного тиску розширює межі зростання. Необхідні інвентаризація місцезростань, контроль стану популяцій. Охороняють у Канівському, Українському степовому (відділення «Михайлівська цілина» та «Крейдова флора»), у НПП «Святі гори», на територіях ряду памяток природи. Заборонено зривання, викопування рослин, порушення умов місцезростань.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: вирощують у ботанічних садах: Національному ім. М.М. Гришка, Донецькому, Криворізькому НАН України та університетських: м. Києва, Харкова та ін., Національному дендропарку «Софіївка» НАН України.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне, лікарське.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці