Чернігівщина: за вбитих бобрів порушник відповість перед Законом!

Що штовхає мисливців на браконьєрські вчинки? Чи варті незаконно здобуті трофеї життя диких тварин? І чи можна взагалі якось виправдати браконьєрство? Відповіді на ці питання будуть суб’єктивні та у кожного свої. Але заперечити той факт, що тварини дуже часто стають «заручниками» незаконного полювання, не можливо.

Лише пригадаємо, як на території Ріпкинського відділення МРП ЧОО УТМР, поблизу с. Неданчичі Ріпкинського району було виявлено чоловіка, який без відповідного дозволу здійснював полювання на бобрів та позбавив двох особин життя.

Чи було йому шкода невинних істот, в яких люди колись вчилися будувати греблі, а зараз вбивають заради цілющих властивостей бобрового жиру, істот, які могли б розмножуватися та відновлювати популяції, приносити користь екології, очищуючи водойми від надмірної кількості рослинності чи збагачуючи киснем воду? Також питання… Але своєї провини чоловік не визнавав і всіляко заперечував причетність до скоєного.

Однак, на місці події, окрім вбитих тварин, було знайдено ще й знаряддя вбивства (рушницю ІЖ-12), та згодом доведено, що гризунів застрелили з неї. Сума збитків, завдана навколишньому природному середовищу, була обрахована в 20 000 гривень, правопорушення кваліфіковане за ч.2 ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а справа передана на розгляд суду.

На сьогодні маємо чергову перемогу «закону» над «беззаконням»: Ріпкинським районним судом Чернігівської області винесено рішення стягнути з порушника всю суму шкоди, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Приклад показовий, адже доволі часто браконьєрам вдається уникати відповідальності, в той час як від їх свавілля гинуть представники живої природи.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці