Більше 39 мільйонів гривень становить шкода, завдана навколишньому природному середовищу внаслідок проведених суцільних санітарних рубок на землях лісового фонду

Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області в ході проведення планового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання ДП «Ріпкирайагролісгосп» вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища було виявлено порушення Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Зокрема, підприємством було проведено суцільні санітарні рубки дерев на земельних ділянках площі, більшої за 1,0 га за відсутності висновку ОВД. На відповідальну особу агролісгоспу був складений протокол за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку провадження господарської діяльності). Судом позиція Інспекції не була підтримана і справу закрили за відсутності складу адмінправопорушення.

Попри відсутність підтримки Феміди правопорушення у сфері довкілля не будуть залишатися безкарними. У жовтні 2021 року завдяки чіткій та оперативній взаємодії Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Чернігівської обласної прокуратури та слідчих четвертого слідчого відділу ( з дислокацією у м.Чернігові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Києві, Управління стратегічних розслідувань ГУНП в Чернігівській області були проведені слідчі дії в рамках кримінального провадження. На території лісового фонду на площі 17 га виявлено знесення дерев без висновку з оцінки впливу на довкілля. В ході проведення слідчих дій виявлено 7707 пнів. Шкода, завдана лісовому фонду, сягнула більше 39 мільйонів гривень.

В той же період в ході позапланової перевірки Інспекцією виявлено факт вирубки 107 дерев без лісорубного квитка. Шкода, завдана навколишньому природному середовищу становить 546 тисяч гривень.

Наразі Інспекцією передані всі матеріали перевірок та розрахунки до правоохоронних органів і сподіваємось винні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, а збитки нанесені навколишньому природному середовищу будуть відшкодовані в повному обсязі і підуть на відновлення лісів та інші природоохоронні заходи.






ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці