7 ЛИПНЯ ВІДЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ

Для відзначення  сумлінної праці працівників природно-заповідної справи, їх вагомого внеску у збереження та відновлення біологічного та ландшафтного різноманіття, розвитку територій природно-заповідного фонду на території держави за ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Президентом України у 2009 році підписано Указ №629 “Про День працівника природно-заповідної справи”.           

Тепер це професійне свято відзначається щорічно 7 липня, і в цей день ми щиро дякуємо усім тим, хто самовіддано працює, зберігаючи чудові куточки рідного краю.             

Природно-заповідний фонд це – ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об’єкти, які виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.   

   

Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною. До природно-заповідного фонду України належать природні території та об’єкти: природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, штучно створені об’єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.     

У зв’язку з цим законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання до якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.

       

На сьогодні мережа природно-заповідних територій Чернігівської області нараховує 667 об’єктів, загальною площею 261291,21 гектарів, що становить 7,83 % від площі області. Природно-заповідний фонд складають 8 категорій об’єктів: Ічнянський (площею 9665,8 га) та Мезинський (площею 31035,2 га) національні природні парки, частина національного природного парку «Залісся» (площею 1287,5 га), регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» (78753,95 га), регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» (6122,6991 га), регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» (площею 168,7 га), 449 заказників, 137 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки «Тростянець» загальнодержавного значення та «Прилуцький» місцевого значення, Менський зоопарк загальнодержавного значення. Лише заповідні території здатні забезпечити екологічну рівновагу, тобто компенсувати перетворення природних комплексів людиною, зберегти принаймні частину дикої природи такою, якою вона є насправді. Заповідання цінних природних територій – це свідчення піклування про майбутні покоління, тому область з кожним роком розширює свої межі природно-заповідних територій.


Шановні працівники природно-заповідної справи дозвольте подякувати за Ваші дії які заслуговують поваги та вдячності на покоління вперед, а щоденне спілкування з природою та турбота про неї приносить всім нам тільки задоволення та радість і надихає на нові звершення та творчі успіхи у природоохоронній роботі. Бадьорості Вам, відмінного настрою і здоров’я!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці