Відкривається полювання на пернату дичину

Відкриття полювання на мисливські види птахів, або як кажуть в побуті «полювання на качок» вважається святом для всіх мисливців, а в багатьох випадках для цілих мисливських сімей тому, що власне це полювання є наймасовішим і найбільш популярним для мисливського загалу.

Цьогоріч сезон полювання на пернату дичину  на території мисливських угідь області розпочнеться з  3 серпня і  триватиме до 3 листопада 2019 року. Дні полювання –  середа, субота та неділя, а для мисливців з собаками лягавих порід і спанієлями додатковий день полювання – четвер.

Полювати дозволяється на  норця великого, качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара,   галагаза,   гаги   звичайної,   лутка,   крохалів,  черні червонодзьобої,  нерозня,  креха  середнього,  каменярки,  казарок білощокої  та  червоноволої),  лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника,  шилодзьобки,  кроншнепів,  чайки, лежня, дерихвоста, поручайника,   крем’яшника,   чорниша,  перевізника,  фіфі,  зуйків морського,   малого,   великодзьобого,   галстучника,  пісочників, плавунців,  баранця  великого),  голубів  (крім голуба-синяка), гусок (крім гуски малої).

Норма добування пернатої дичини одним мисливцем не повинна перевищувати: норців великих – 2,  гусей – 3, качок – 5, лисок – 6, куликів та голубів – 10, перепелів – 15 голів.

Напередодні відкриття полювання буде не зайвим нагадати, що для проведення полювання при собі мисливцеві необхідно мати наступні документи:

·       посвідчення мисливця;

·       контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання на сезон 2019-2020 років з відміткою про сплату державного мита;

·       дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка);

·       відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю;

·       паспорт на собак мисливських порід,  ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре нагадує, що законодавством України за порушення правил полювання передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 102 до 1020 грн. (якщо дичини не здобуто), у разі порушення правил полювання, яке мало наслідком добування дичини – штраф у розмірі від 1020 до 2040 грн. з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу чи без такої або позбавлення права полювання до 3-х років, ще й сплата за заподіяні тваринному світу збитки. Для посадових осіб суми штрафів відповідно становлять від 510 до 1530 грн. (якщо дичини не здобуто) та від 1530 до 2550грн., якщо порушення правил полювання мало наслідком добування дичини.

Під час осіннього перельоту птахів, часто будуть зустрічатися і такі види, на яких полювання заборонено. Тому Держекоінспекція у Чернігівській області закликає мисливців перед натисканням на гачок рушниці переконатися, що пострілом не буде знищено рідкісного, занесеного до Червоної книги України, або забороненого для полювання птаха. Не варто також справжньому мисливцю відстрілювати качок-нелетнів.

Радимо мисливцям перед отриманням відстрільної картки у користувача мисливських угідь ретельно ознайомитись з Законом України «Про мисливське господарство та полювання» та з наказом «Про проведення полювання в мисливський сезон 2019/2020 року на території Чернігівської області», а також під час полювання суворо дотримуватися техніки безпеки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці