Про результати заходів державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства, проведених Держекоінспекцією у Чернігівській області на території РЛП«Міжрічинський», або «незнання законів не звільняє від відповідальності»

31 липня – 01 серпня 2019 року під час проведення заходів державного нагляду (контролю) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства в межах об’єкту природно-заповідного фонду – регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» на території Чернігівської області, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Чернігівській області спільно з представниками Асоціації рибалок України та ЗМІ зафіксовано ряд порушень природоохоронного законодавства.


На водоймі «Київське водосховище» поблизу с. Косачівка Козелецького району Чернігівської області в межах об’єкту природно-заповідного фонду – регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» затримано дві групи рибалок, які здійснювали промисловий лов риби без відповідних лімітів та дозволів, передбачених ст. 91 Закону України «Про природно-заповідний фонд».Свої дії рибалки пояснили необізнаністю з межами РЛП «Міжрічинський», проте у «Режимі рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України у 2019 році», яким вони безпосередньо користуються, чітко прописано, що «Спеціальне використання водних біоресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду здійснюється в межах ліміту та на підставі дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Користувачі водних біоресурсів повинні бути ознайомлені з режимом територій та об’єктів природно-заповідного фонду та особливими умовами використання водних біоресурсів». На рибалок були складені протоколи по ст. 91 КУпАП та вилучені у встановленому порядку сітки, човни з двигунами та незаконно виловлена риба. Загальна сума збитків, завданих навколишньому природному середовищу внаслідок даного незаконного вилову становлять майже 40 тис. грн. Наразі готуються матеріали для передачі на розгляд до суду.


         Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області вкотре закликає рибалок не порушувати та дотримуватися чинного природоохоронного законодавства при здійсненні любительського чи промислового рибальства.     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці