Крок у досягненні сталого розвитку та збереженні довкілля

Україна крокує вперед на шляху до збереження природних ресурсів та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України наказом від 13.12.2023 № 1130 затвердило Методику роздільного збирання побутових відходів, що стане важливим інструментом переходу до більш сталої та екологічно свідомої моделі споживання.

Ця Методика визначає єдині підходи до організації роздільного збирання побутових відходів. Основними категоріями для сортування визначені: папір і картон, пластик, скло, метал. При цьому створюються умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю, небезпечних відходів у складі побутових та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню, зокрема відходів деревини, великогабаритних та ремонтних відходів, відходів зелених насаджень, упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей та акумуляторів. Це дозволить ефективно використовувати ресурси та мінімізувати відходи, що надходять на сміттєзвалища.

Сортування побутових відходів та їх подальший рециклінг є ключовим етапом у збереженні довкілля, адже зменшення кількості сміття, яке потрапляє на сміттєзвалища, також сприяє зменшенню шкідливого впливу на довкілля.

Методика визначає стандарти та процедури для організації роздільного збирання побутових відходів у межах територіальних громад, що включає: аналіз та планування, інформування громадськості, поставку та розміщення необхідних контейнерів, а також збір, переробку та утилізацію відходів. Кожна категорія відходів має свій власний контейнер з позначенням кольору для зручності сортування:

·         жовтий – для пластику;

·         зелений – для скла;

·         синій – для паперу та картону;

·         блакитний – для ресурсоцінних відходів;

·         коричневий – для біовідходів;

·         сірий – для змішаних побутових відходів;

·         червоний – для небезпечних відходів у складі побутових відходів.

 Згідно Методики для роздільного збирання побутових відходів використовують такі ємності: наземні, напівпідземні, підземні контейнери та пластикові пакети.

Впровадження Методики роздільного збирання побутових відходів є важливим кроком для України у напрямку сталого розвитку та збереження природних ресурсів. Це не лише сприятиме збереженню навколишнього середовища, а й формуванню екологічно свідомого способу життя серед населення.

Детальніше ознайомитись з Методикою роздільного збирання побутових відходів можна за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0168-24#Text.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці